Cezayir’de yapılan bilimsel çalışmada; bal arısı kolonilerine körük içerisinde 50 gr. kurutulmuş Defne, Biberiye, Kekik ve Nane yaprakları ketenden yapılmış çuval bezi parçalarıyla yakılarak koloni başına 1-2 dakika kovan girişinden muamele yapılmış. Kovanın giriş deliği dışındaki her yerinin kapatılmış olmasına dikkat edilmiştir.
Her bitki 5 koloni üzerinde denenerek ölçümler yapılmış. Bu ölçümlerin sonunda körükte bitkilerin kurutulmuş yapraklarının yakılarak dumanlarının koloniye verilmesi sonucu bitkilerin varroa’ya karşı gösterdiği etki oranları aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.
Resim-1) A-) Biberiye B-) Nane c-) Kekik D-) Defne
Sonuç olarak; körükte defne yaprağı, biberiye bitkisinin kurutulmuş yapraklarını yakarak duman yoluyla koloniye uygulandığında etkili varroa mücadelesi yapılabileceği bu bilimsel araştırmada vurgulanmıştır.
Kaynak
Koumad, S., & Berkani, M. L. (2019). Assessment of the efficacy of four medicinal plants as fumigants against Varroa destrutor in Algeria. Archivos de zootecnia, 68(262).
Defne tedariki konusunda hiç sıkıntım yok bahçemde ve çevremde bol miktarda var. Zaten kullanıyordum daha fazla kullanıp sonuç görmeye çalışacam. Bölgede var olması otamatik olarak bölgedeki arılardaki varao etkisini azaltırmı?
BeğenBeğen
Ibrahim bey ilginiz için teşekkürler. Defne yaprağında bulunan etken maddenin akarasit etkisi bulunmakta. Yakıp dumanını koloniyi uygulamanız sonucu varroalar dip tahtasına dökülecektir. Ortamda defne bitkisinin bulunması varroa akarını önemli ölçüde etkileyeceğini sanmıyorum. Saygılar.
BeğenBeğen