Egyptian Academic Journal of Biological Sciences bilim dergisinde 2021 yılında yayınlanan “Fermente Edilmiş Polen İkame Yeminin İşçi Arıların Balmumu Kabartılmasına Etkisi“ başlıklı araştırma makalesinde; Laboratuvar şartlarında 1 günlük yaştaki 100 er işçi arıdan oluşturulmuş kafeslere farklı diyetler verilerek, işçi arıların petek işleme performansları karşılaştırılmıştır.
Kafeslere 9×5 cm ölçüsünde temel petekler yerleştirilmiş ve 4 farklı yemlerle beslenen işçi arıların kaç işçi, erkek ve ana arı yüsüğü yaptıkları sayılarak istatistiki olarak karşılaştırılmıştır.
- Grup Yem Arı ekmeği diyeti
- Grup Yem Fermente edilmiş diyet
- Grup Yem Fermente edilmemiş diyet
- Grup Yem 1:1 oranla hazırlanmış şeker şurubu diyeti
Kafeslerin hepsine şeker şurubu ve su verilmiştir. Arıların 18 günden sonra kaç petek gözü yaptıkları gözlenmiştir.
Arı ekmeği ile beslenen gruptaki işçi arılar ortalama 109 işçi arı petek gözü, fermente edilmiş diyette 105 işçi arı petek gözü, şeker şurubuyla beslenen grupta ise 75 işçi arı petek gözü örmüştür.
Şeker şurubu ve fermente edilmemiş diyetle beslenen işçi arı gruplarında erkek arı ve ana arı yüksüğü yapılmadığı gözlenmiştir. Arı ekmeği ve Fermente edilmiş diyetle beslenen gruplarda ana arı yüksüğü ve erkek arı gözlerinin yapıldığı gözlemlenmiştir. Arı ekmeği ile beslenen grupta ortalama 4 erkek gözü yapılırken, fermente diyet grubundaki ortalama erkek gözü sayısının 2 olduğu bildirilmiştir.
Sonuç olarak bu araştırmada; bal arısı kolonilerini protein, yağ, vitamin, mineral ve probiyotik içeriği zengin arı ekmeği ile beslemek arıların petek örme performansını sadece şeker şurubuyla beslenenlere göre önemli ölçüde artırmıştır.
KAYNAK: Mahbob, M., Adahm, M., Mohamed, A. R., & Rania-Qurash, S. (2021). A fermented Pollen Substitute Diet Affects Wax Construction by Honey Bee Workers,(Apies mellifera L.). Egyptian Academic Journal of Biological Sciences. A, Entomology, 14(2), 1-11.
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor…
Published by
Devrim Oskay
Dr.Öğr.Üyesi Devrim OSKAY, lisans derecesini Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünde, Yüksek lisansını aynı üniversitede “Bal Arısı Yetiştirme ve Islahı” üzerine, doktorasını Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan, Puerto Rico Üniversitesi, Bioloji bölümünde “Bal Arısı Genetiği ve Davranışı” üzerine tamamlamıştır. Ohio Eyalet Üniversitesi’nden “Balarısı ıslahı ve yapay tohumlama” üzerine eğitmenlik sertifikası bulunmaktadır. 2008-2010 yıllarında Washington Eyalet Üniversitesi’nde “Hastalık ve zararlılaradirençli damızlık ana arı yetiştirme” projesinde araştırmacı olarak çalışmıştır. 2010 yılında ülkesine dönerek Tekirdağ ilimizde bulunan Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir. Dr.Öğr.Üyesi Devrim Oskay, 2009,2010 ve 2011 yıllarında ODTÜ Biyoloji Bölümünde 2013 yılında Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünde düzenlenen “Bal arısı Islahı ve Yapay Tohumlama” kurslarında eğitmen olarak görev almıştır.
Kendisi, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (TAGEM), TÜBİTAK ve KOSGEB’in Desteklediği Ar-Ge ve İnovasyon projelerinde yürütücü olarak görev yapmıştır. Yurt dışında ve yurt içinde bal arıları ve arıcılık üzerine yayınlanmış bilimsel makalesi ve bildirisi bulunmaktadır. Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nde arıcılık ile ilgili lisans ve lisans üstü dersler vermesinin yanında, arıcılar için birçok farklı ildeve İlçede seminerler ve kurslar vermektedir.
Bilgi için: doskay@yahoo.com
Prof. Dr. Devrim OSKAY earned a bachelor’s degree in animal science from Trakya University Tekirdag Faculty of Agriculture, a master’s degree in “Honey Bee Husbandry and Breeding” from the same university, and a doctorate in “Honeybee Genetics and Behavior” from the University of Puerto Rico’s Biology Department in the United States . He has an Ohio State University trainer certificate on “Honeybee breeding and artificial insemination.” He worked as a researcher at Washington State University from 2008 to 2010 on the project “developing disease- and pest-resistant queens.” He returned to his homeland in 2010 and continues to work as a professor at Namk Kemal University’s Faculty of Agriculture’s Department of Agricultural Biotechnology in Tekirda. Dr. Devrim Oskay lectured “Honeybee Breeding and Artificial Insemination” courses at METU’s Department of Biology in 2009, 2010, and 2011, as well as at Namk Kemal University’s Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Biotechnology in 2013.
He was an executive in research and development and innovation initiatives funded by the Ministry of Food, Agriculture, and Livestock (TAGEM), TÜBTAK, and KOSGEB. In Turkey and internationally, he has published scientific articles and papers on honey bees and beekeeping. Along with undergraduate and graduate courses in beekeeping at Namk Kemal University’s Faculty of Agriculture, it also offers seminars and workshops for beekeepers in a variety of cities and regions.
İnfo: doskay@yahoo.com
Bir Cevap Yazın