Varroa Akarına Karşı Oksalik Asitin Bahar Aylarında Uygulanabilirliğinin Bilimsel Kanıtı !!! (Scientific Support for the Use of Oxalic Acid Against Varroa Mites in the Spring!!!)
Bahar Aylarında Bal Arısı Kolonilerine Oksalik Asit Süblimleşme (Duman) Tekniği Uygulaması Varroa Akarı İle Mücadelede Yüksek Düzeyde Etkili Olduğu Ortaya Çıktı
Journal of Apicultural Research bilimsel dergisinde 2021 yılında yayınlanan araştırma makalesinde baharda yeni oluşturulan bal arısı kolonilerine Uygulanan Oksalik asit süblimleşme tekniğinin koloni üzerine etkileri araştırılmıştır.
Koloniler Amerika Birleşik Devletlerinin Pennsylvania Eyaletinde oluşturulmuş, 14 koloniye uygulama yapılmış ve 13 koloni kontrol olarak ayrılmıştır. Araştırma kolonilerine 14 Nisan 2017 tarihinde her kovan başına 1 gr. Oksalik asit uygulanmıştır. Dumanlama makinasının ağzı kovan girişinden içeriye sokulmuş ve kristalize haldeki oksalik asittin duman haline geçebilmesi için 2 dakika beklenmiştir. Bu işlem devam ederken ve işlemden sonraki 10 dakika kovan girişleri kapalı tutulmuştur.
Araştırmacılar Oksalik Asit Duman uygulamasından hemen sonra ve 3 gün boyunca dip tahtasında bulunan levhanın üzerine varroa akarlarının artarak düştüğünü belirtmiştir. Uygulamanın ilkbahar aylarının ilerleyen dönemlerinde ana arının, kuluçka gelişimi ve arı topluluğu üzerinde olumsuz etkisinin göstermedi gözlenmiştir. Uygulamadan sonra sonbahar aylarında (Eylül ve Ekim) varroa ve buna bağlı olarak kanat deforme virüs düzeyinin önemli düzeyde azaldığı görülmüştür.
Oksalik Asit Duman Uygulaması
Araştırmacılar sezon ortasında uygulanacak olan kuluçka molası tekniğiyle birlikte ilkbaharda uygulanacak olan Oksalik Asit uygulamasının arıcılar için akar kontrolünde önemli bir uygulama olabileceğini göstermişlerdir.
Arıcılarımız ve araştırmacılarımız konuyla ilgili daha geniş bilgiyi aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirler.
Dr.Öğr.Üyesi Devrim OSKAY, lisans derecesini Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünde, Yüksek lisansını aynı üniversitede “Bal Arısı Yetiştirme ve Islahı” üzerine, doktorasını Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan, Puerto Rico Üniversitesi, Bioloji bölümünde “Bal Arısı Genetiği ve Davranışı” üzerine tamamlamıştır. Ohio Eyalet Üniversitesi’nden “Balarısı ıslahı ve yapay tohumlama” üzerine eğitmenlik sertifikası bulunmaktadır. 2008-2010 yıllarında Washington Eyalet Üniversitesi’nde “Hastalık ve zararlılaradirençli damızlık ana arı yetiştirme” projesinde araştırmacı olarak çalışmıştır. 2010 yılında ülkesine dönerek Tekirdağ ilimizde bulunan Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir. Dr.Öğr.Üyesi Devrim Oskay, 2009,2010 ve 2011 yıllarında ODTÜ Biyoloji Bölümünde 2013 yılında Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünde düzenlenen “Bal arısı Islahı ve Yapay Tohumlama” kurslarında eğitmen olarak görev almıştır.
Kendisi, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (TAGEM), TÜBİTAK ve KOSGEB’in Desteklediği Ar-Ge ve İnovasyon projelerinde yürütücü olarak görev yapmıştır. Yurt dışında ve yurt içinde bal arıları ve arıcılık üzerine yayınlanmış bilimsel makalesi ve bildirisi bulunmaktadır. Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nde arıcılık ile ilgili lisans ve lisans üstü dersler vermesinin yanında, arıcılar için birçok farklı ildeve İlçede seminerler ve kurslar vermektedir.
Bilgi için: doskay@yahoo.com
Prof. Dr. Devrim OSKAY earned a bachelor’s degree in animal science from Trakya University Tekirdag Faculty of Agriculture, a master’s degree in “Honey Bee Husbandry and Breeding” from the same university, and a doctorate in “Honeybee Genetics and Behavior” from the University of Puerto Rico’s Biology Department in the United States . He has an Ohio State University trainer certificate on “Honeybee breeding and artificial insemination.” He worked as a researcher at Washington State University from 2008 to 2010 on the project “developing disease- and pest-resistant queens.” He returned to his homeland in 2010 and continues to work as a professor at Namk Kemal University’s Faculty of Agriculture’s Department of Agricultural Biotechnology in Tekirda. Dr. Devrim Oskay lectured “Honeybee Breeding and Artificial Insemination” courses at METU’s Department of Biology in 2009, 2010, and 2011, as well as at Namk Kemal University’s Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Biotechnology in 2013.
He was an executive in research and development and innovation initiatives funded by the Ministry of Food, Agriculture, and Livestock (TAGEM), TÜBTAK, and KOSGEB. In Turkey and internationally, he has published scientific articles and papers on honey bees and beekeeping. Along with undergraduate and graduate courses in beekeeping at Namk Kemal University’s Faculty of Agriculture, it also offers seminars and workshops for beekeepers in a variety of cities and regions.
İnfo: doskay@yahoo.com
Bir Cevap Yazın