Oksalik Asit ile Varroa Mücadelesinde Son Gelişmeler !!!(Recent Varroa Control Advances Using Oxalic Acid)!!!

Varroa mücadelesinde sentetik kimyasallarla arılarımızı ve ürünlerini kirlettik.  !!!

(We contaminated our bees and their products with synthetic pesticides in the battle against varroa).

Bu makaleyi özetlememin nedeni, dünyada organik arıcılık tekniklerinde kullanılan varroa mücadelesinde oksalik asit kullanımının nasıl yapılması gerektiği ile ilgili siz arıcılarımıza ışık tutmaktır.

(The purpose of summarizing this post is to inform you, our beekeepers, on how to utilize oxalic acid in the combat against varroa mite, which is utilized in organic beekeeping methods throughout the globe).

Geçtiğimiz yirmi yılda, parazitik akar Varroa destructor, genetik direnç geliştirmeleri nedeniyle sentetik akarasit kimyasalları ile kontrol edilmesi zorlaşmıştır. Bununla birlikte arı ürünlerinde bıraktıkları kalıntı hem arı sağlığı hem de insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratmıştır. Bu nedenle arı ürünlerinde kalıntı problemi yaratmayan doğal kimyasal Oksalik asit kullanımı dünyada yaygınlaşmaya devam etmektedir. İngiltere’de Sussex Üniversitesi araştırmacıları 2013 yılında farklı metotlarla kullanılan Oksalik asitin varroa’ları öldürme etkisine ve bal arılarına zarar etkisine bakmışlardır. Yaptıkları bu araştırmayı 2015 yılında Journal of Apicultural Research adlı dergide yayınlamışlardır. Bu araştırmadaki önemli yerleri sizlere özetlemek istiyorum.

(Due to the development of genetic resistance, the parasite mite Varroa destructor has proven difficult to manage using synthetic acaric acid compounds during the last two decades. However, the residue they leave in bee products is harmful to both bee and human health. As a result, the usage of natural chemical Oxalic acid, which does not cause residual issues in bee products, is becoming more common throughout the globe. In 2013, researchers from the University of Sussex in England investigated the effect of oxalic acid, which is used in various ways to eliminate varroa, and its negative impact on honey bees. In 2015, they published their findings in the Journal of Apicultural Research. I’d like to outline the key elements from this study for you).

Arıcılar, arılara oksalik asiti su çözeltisinde, genellikle sükrozla (çay şekeri) birleştirilerek veya süblimasyon (katı maddenin sıvı hale geçmeden gaz haline geçmesi) yoluyla saf biçimde uygular. Oksalik asit çözeltisinin uygulanmasında iki yöntem yaygın olarak kullanılmaktadır. Püskürtme yönteminde, kovan açılır, çerçeveler birer birer kısa sürede çıkarılır ve maruz kalan arılar oksalik asit çözeltisi ile buğulanır (Imdorf, Charriere ve Bachofen, 1997 ; Nanetti ve arkadaşları, 2003 ; Rademacher & Harz). , 2006 ). Damlama yönteminde, kovan açılır ve çözelti maruz kalan arıların üzerine ve çerçeveler çıkarılmadan çerçevenin üst çubukları arasındaki boşluklara dökülür. Süblimasyon yönteminde, saf oksalik asit kristallerinin gaz haline dönüşmesi için ısıtılmış bir metal alet kullanılarak uygulanır (Marinelli ve diğ., 2004 ; Radetzki, 2001).; Rademacher ve Harz, 2006 ). Alet kovanın girişinden girebildiği için kovanın açılması gerekmez. Bu zaman kazandırır ve ayrıca kış aylarında veya kovan açmak için uygun olmayan koşullar altında daha kolay bir şekilde uygulanabilir. Süblimasyon daha yeni bir yöntemdir (Marinelli ve diğerleri, 2004 ; Radetzki ve Bärmann, 2001b ).

(Beekeepers provide oxalic acid to bees in a water solution in its pure form, typically by mixing it with sucrose (tea sugar) or via sublimation (a solid turns into a gas without going into a liquid). In the application of oxalic acid solution, two techniques are often used. The hive is opened, the frames are removed one at a time, and the exposed bees are misted with an oxalic acid solution (Imdorf, Charriere, and Bachofen, 1997; Nanetti et al., 2003; Rademacher & Harz). The hive is opened and the solution is poured over the exposed bees and into the gaps between the top bars of the frame without removing the frames in the drip technique. The sublimation technique is used to convert pure oxalic acid crystals into gas using a hot metal instrument (Marinelli et al., 2004; Radetzki, 2001).; Rademacher and Harz, 2006 ). Because the tool may enter via the bucket entrance, the bucket does not need to be opened. This saves time and allows for easier application during the winter months or in circumstances unfavorable for hives. Sublimation is a relatively newer technique (Marinelli et al., 2004; Radetzki and Bärmann, 2001b)).

Bu çalışmada, İngiltere şartlarında kış aylarında oksalik asit uygulamasının kuluçkasız bal arısı kolonilerine etkisini, varroa akarlarının ve konakçı arı ve kolonilerinin ölümleri ve kuluçkaları üzerindeki etkisi karşılaştırılmıştır. Süblimleşme için bir ek yüksek doz daha ilave edilmiştir. Aynı üç dozu kullanarak üç ana yöntem (damlama, püskürtme ve süblimasyon) karşılaştırılmıştır.

(The impact of oxalic acid treatment on broodless honey bee colonies in winter, varroa mites, and host bees, as well as their colonies mortality and brooding, were compared in this research. Sublimation required an extra strong dosage. The three primary techniques (drip, spray, and sublimation) were compared using the same three dosages).

Oksalik Asit uygulama yöntemleri

Kullandığımız üç yöntem (damlatma, püskürtme ve süblimasyon) arıcılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Arıcılar ve önceki araştırmacılar tarafından kullanılan standart uygulama prosedürlerini takip edilmiştir (Imdorf ve diğerleri, 1997 ; Mahmood ve diğerleri, 2012 ; Marinelli ve diğerleri, 2004 ; Nanetti ve diğerleri, 2006 ; Rademacher ve Harz, 2006 ).

Damlatma yönteminde, 50 ml.’yi dağıtmak için bir şırınga pompasına (Vacc 5 ml tutma şırıngası-M3090) bağlı bir plastik şişe kullanarak mevcut protokoller (Brødsgaard, Jensen, Hansen ve Hansen, 1999 ; Imdorf ve diğerleri, 1997 ) takip edilmiştir.

Püskürtme yönteminde, bitkilere elle püskürtmek için kullanılan tipte bir aplikatör kullanılmıştır, 50 ml çözelti ince bir sislemeyle doğrudan her peteğin her iki tarafındaki arıların üzerine uygulanmıştır.

Süblimasyon yönteminde, Varrox arıcılık kullanılan ticari olarak temin edilebilen bir aplikatör kullanılmıştır. 3,5 cm çapındaki metal çanağı ısıtmak için 12 V batarya kullanılmıştır. Aplikatörün bu kısmı kovan girişine yerleştirilmiştir. Aplikatörün önceki denemeleri, farklı miktarlarda OA’nın süblime edilmesinin ne kadar süreceğini ve herhangi bir buhar üretilmeden önce aletin kovana yerleştirilmesinin mümkün olduğunu göstermiştir.

Farklı metotlarla ve dozlarla oksalik asit uygulama sonrasında kolonilerde varro ölüm miktarları, işçi arı ölüm oranları, 4 ay sonra oksalik asit uygulanmış kolonilerinin kuluçkalı çerçeve sayısı ve ana arının olup olmadığı belirlenmiştir.

Sonuçlar

Oksalik asit in varroa etkisiGrafik-1- Oksalik asitin uygulama metotlarına ve dozlara göre varro bulaşıklık düzeylerindeki azalma oranları

Grafik-1’e göre üç uygulamada en düşük dozun 0,56g. olduğunu görüyoruz. Bu dozda en başarılı metodun varroa’yı %80,7 oranında azaltmasıyla süblimleşmeyi (dumanlama) görüyoruz. Bu şekilde çok az oksalik asit uygulamasıyla yüksek düzeyde varroa’dan koloniler kurtulabiliyor.

Daha sonra kolonilere süblimleşme (dumanlama) metoduyla sadece 1,125 gr. Oksalik asit uyguladığınızda %96.7 oranında varroa’dan kurtarabiliyorsunuz. Grafik-1 den görüldüğü üzere varroa ile oksalik asit ile savaşmada en etkili yöntem süblimleşme (dumanlama) metodu. Kovan başına uygulanması gereken oksalik asit miktarı 1,125 gr.

Oksalik asit ölü arı sayısı

Grafik-2- Farklı oksalik asit uygulama metotlarının ve dozların günlük ölü işçi arı oranlarına etkisi.

Grafik-2 ‘de görüldüğü üzere spreyleme metodu ile süblimleşme metodu arasında arı öldürme ile ilgili istatistik fark görülüyor. Yani spreyleme metodu süblimleşme metoduna göre daha fazla arı öldürüyor. Damlatma metodu daha fazla arı öldürmesine rağmen istatistik olarak süblimleşme metodu arasında istatistik bir fark görülmüyor. Genel olarak oksalik asit uygulamalarının arıya verdiği zarın çok düşük olduğu görülmekte, metotların arasında arı sağlığı açısından en uygunu yine süblimleşme görülüyor.

Oksalik asit Ölü koloniler ve ana arılar

Grafik-3- Farklı oksalik asit uygulama metotlarına ve dozlarına maruz kalmış kolonilerin hayatta kalma ve ölü ana arı sayıları.

Grafik-3 de sprey ile oksalik asit uygulamasına tabi tutulan koloniler süblimleşme metoduna tabi tutulan kolonilere göre istatistik olarak daha kötü durumda. Süblimleşme metodu damlatma metoduna göre daha iyi fakat istatistik olarak fark çıkmamış.

oksalik asit yavru

Grafik-4 Farklı oksalik asit uygulamalarının ve dozlarının kolonilerdeki kuluçka gelişimine olan etkisi

Grafik -4 bu çalışmanın en önemli kısımlarından. Süblimleşme metoduyla oksalik asit yapılan koloniler diğer gruplara istatistik olarak daha yüksek oranda kuluçka geliştirmişler. Damlatma ve spreyleme ile oksalik asit uygulanan kolonilerde, süblimleştirme ile oksalik asit uygulaması yapılan kolonilerden daha az kuluçka gelişimi sağlamışlardır.

Oksalik asit uygulama süresi

Grafik -5 Farklı oksalik asit uygulama ve dozların bir koloni için gerekli uygulama süresi.

Burada araştırmacılar her metodun uygulama sürelerini belirtmişler. Süblimleşmede farklı dozlar kovan girişi kapatılarak uygulanmıştır. Spreyleme diğer metotlara göre daha uzun süre almaktadır.

Tartışma (Discussion)

Sonuçlar, süblimleşme (dumanlama) metodunun düşük dozlarda daha fazla varroa ölümünü sağladığını ve kolonilere zarar vermeyeceğinden en iyi yöntem olduğunu göstermektedir.

(The findings indicate that the sublimation (smoke) technique is the best since it kills more varroas at lower dosages while causing no damage to the colonies).

Dört ay sonra kuluçka miktarındaki sonuçlar ilgi çekici. Özellikle, süblimleşme (dumanlama) metodu uygulanan koloniler önemli ölçüde daha fazla kuluçka ürettiler.

(The findings about the amount of brood after four months are intriguing. Colonies that used the sublimation (smoke) technique generated substantially more broods).

Kaynak

Al Toufailia, H., Scandian, L., & Ratnieks, F. L. (2015). Towards integrated control of varroa: 2) comparing application methods and doses of oxalic acid on the mortality of phoretic Varroa destructor mites and their honey bee hosts. Journal of Apicultural Research, 54(2), 108-120.

Yazarın Yorumu : Araştırmalar bal arısı kolonilerine oksalik asit damlatma yönteminin yavrulara zarar verdiği yönde. Bu zamana kadar bu yüzden kolonilerde kuluçka olmadığı dönemlerde uygulanmasının doğru olduğu söyleniyordu. Damlatma ve püskürtme yönteminde arılar oksalik asiti vücut içerisine aldıkları için hem kendilerini hem de yavrularını beslerken  yavrularını zehirleyebilmekte. Fakat süblimleşme (dumanlama) metoduyla oksalik asit arıların bünyesine sıvıdayken olduğu gibi yoğun geçmemektedir. Bu teknikle uygulama sayesinde oksalik asit yavruya da geçmemektedir. Bu yüzden arıcılar oksalik asit damlatma ve püskürtme tekniğinden vaz geçerek varroa ile süblimleşme tekniği ile savaşmalıdır. Benim tecrübelerim sonbahar aylarında kolonilerde kuluçka olsa da sentetik ilaçlar yerine oksalik asit süblimleşme yöntemiyle varoa mücadelesi yapılabileceğidir. Bu şekilde kovanlarda kalıntı sorunu olmadan varro ile etkili mücadele yapılabilir. Kovan dip tahtalarının varro tuzaklı olması, pudra şekeri, erkek arı kuluçkası, bitkisel yöntemler vb. varroa mücadelesi yöntemlerini kullanarak arıcılarımız sentetik ilaç uygulamalarından kurtulmalıdır.

(Author’s Remark: According to research, oxalic acid dripping on honey bee hives damages the brood. Until now, it was thought that it was OK to use it when there was no brood in the colonies. Because bees absorb oxalic acid via the drip and spray technique, they may harm their young while nourishing themselves and their young. However, oxalic acid does not penetrate the bees’ bodies as strongly as it does in liquid form when using the sublimation (smoke) technique. Because of the use of this method, oxalic acid does not transfer to the young bees. As a result, beekeepers should abandon the oxalic acid drip and spray technique in favor of sublimation to combat varroa. Despite the fact that the colonies hatch in the fall months, I have found that varoa control may be accomplished using oxalic acid sublimation rather than synthetic medicines. In this manner, varro may be successfully combated while leaving no residue in the hives. Varro traps made from hive bottom boards, powdered sugar, drone brood, herbal techniques, and so forth are all effective Varro traps. Our beekeepers should be able to avoid synthetic medication applications by utilizing varroa management techniques).

Devrim Oksalik asit uygulaması

Oksalik asit kullanımı ile ilgili ek bilgilere  https://devrimoskay.com/2008/12/29/varoa-ile-mucadelede-oksalik-asit-uygulamsinda-puf-noktalar/  linkinden ulaşabilirsiniz .

Published by

“Oksalik Asit ile Varroa Mücadelesinde Son Gelişmeler !!!(Recent Varroa Control Advances Using Oxalic Acid)!!!” için 8 cevap

  1. Teşekkürler. Çok güzel hazırlanmış.

    Liked by 1 kişi

  2. Devrim hocam oksalik asit ve ya formik asit uguladıktan ne kadar süre sonra kovandan bal tükete biliriz
    Gelecek yorum ve öneriniz için şimdiden teşekkür ederim

    Beğen

    1. Oksalik Asit organik arıcılıkta uygulanıyor. Bu nedenle kalıntı riski bulunmamakta. Özellikle duman uygulamasını tavsiye ederim. Saygılar

      Beğen

      1. https://patents.google.com/patent/CA2935872A1/en
        Oksalik asit emdirilmiş bir ürün var değerli hocam patenti alınmış proses olarak gliserin oksalik asit bir iki kimyasal daha 100 derece üstünde selüloz şeritlerle emdiriliyor.
        Türkiye’de sunum yapılmış

        Bu konu hakkında düşünceleriniz benim için çok önemli.

        Beğen

  3. Bilgilendirme için teşekkürler

    Beğen

  4. Emeğinize sağlık hocam.

    Beğen

  5. Cihan Sancaktutanoğlu Avatar
    Cihan Sancaktutanoğlu

    Aricilik gecen sene baslamis birisi olarak bilgileriniz ve arastirmalariniz ben gibi yeni baslayanlar icin cok onemli sizi takipteyiz.Allah razi olsun sizden dumanlama denemeyi dusunuyorum .Saygilar

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: