Varroa’ya karşı daha önce bilinmeyen bir bal arısı savunma silahı ve insanlar için potansiyel yeni bir doğal anestezik madde keşvedildi.
Araştırmacılar, bal arılarının ısırmanın yanı sıra ısırmayı ve ısırmanın doğal bir anestezik madde içerdiğini keşfetti. Anestezik madde, bal arılarının sadece balmumu güvesi ve parazitik varroa akarı gibi zararlıları savuşturmasına yardımcı olmakla kalmadığını, aynı zamanda insan tıbbında kullanım için büyük potansiyele sahip olduğunu belirtti. Bal arısının ısırmasıyla keşfedilen ve Atina Üniversitesi’nde ölçülen doğal anestezi, birçok gıdada bulunan ve bazı böcekler tarafından salgılanan, ancak daha önce hiç anlaşılmadığı anlaşılmayan doğal bir bileşik olan 2-heptanon’dur (2-H).
Geleneksel anestezik maddelerden daha düşük toksisiteye sahip doğal olarak oluşan bir madde olan, 2-heptanon büyük potansiyel göstermekte. Vita araştırma şirketi , bileşiğin lokal anestezik madde olarak kullanılmasını şimdiden patentli ve daha da geliştirmek için ilaç ortakları arıyor.
Yakın zamana kadar, araştırmalar 2-heptanonun ya savunma yanıtlarını tetikleyen bir bal arısı alarmı feromonu olduğunu ya da bir çiçeğin daha önce ziyaret edildiğini işaret eden diğer yiyecek arayan arılara bilgi veren kimyasal bir işaret olduğunu gösteriyor gibiydi. Yeni araştırma gösteriyor ki, 2-heptanon küçük böcekleri ve varroa akarını felç ediyor. Bir yılana benzeyen bal arısı, düşmanını ısırmak için mandibulalarını kullanır ve sonra anestezi vermek için 2-heptanonu yaranın içine salgılıyor. Bu, bal arısının düşmanı kovandan çıkarmasına, varroa’yı da üzerinden düşürmesini sağlıyor.
Kaynak: Papachristoforou A, Kagiava A, Papaefthimiou C, Termentzi A, Fokialakis N, Skaltsounis A-L, et al. (2012) The Bite of the Honeybee: 2-Heptanone Secreted from Honeybee Mandibles during a Bite Acts as a Local Anaesthetic in Insects and Mammals. PLoS ONE 7(10): e47432. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0047432
Dr.Öğr.Üyesi Devrim OSKAY, lisans derecesini Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünde, Yüksek lisansını aynı üniversitede “Bal Arısı Yetiştirme ve Islahı” üzerine, doktorasını Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan, Puerto Rico Üniversitesi, Bioloji bölümünde “Bal Arısı Genetiği ve Davranışı” üzerine tamamlamıştır. Ohio Eyalet Üniversitesi’nden “Balarısı ıslahı ve yapay tohumlama” üzerine eğitmenlik sertifikası bulunmaktadır. 2008-2010 yıllarında Washington Eyalet Üniversitesi’nde “Hastalık ve zararlılaradirençli damızlık ana arı yetiştirme” projesinde araştırmacı olarak çalışmıştır. 2010 yılında ülkesine dönerek Tekirdağ ilimizde bulunan Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir. Dr.Öğr.Üyesi Devrim Oskay, 2009,2010 ve 2011 yıllarında ODTÜ Biyoloji Bölümünde 2013 yılında Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünde düzenlenen “Bal arısı Islahı ve Yapay Tohumlama” kurslarında eğitmen olarak görev almıştır.
Kendisi, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (TAGEM), TÜBİTAK ve KOSGEB’in Desteklediği Ar-Ge ve İnovasyon projelerinde yürütücü olarak görev yapmıştır. Yurt dışında ve yurt içinde bal arıları ve arıcılık üzerine yayınlanmış bilimsel makalesi ve bildirisi bulunmaktadır. Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nde arıcılık ile ilgili lisans ve lisans üstü dersler vermesinin yanında, arıcılar için birçok farklı ildeve İlçede seminerler ve kurslar vermektedir.
Bilgi için: doskay@yahoo.com
Prof. Dr. Devrim OSKAY earned a bachelor’s degree in animal science from Trakya University Tekirdag Faculty of Agriculture, a master’s degree in “Honey Bee Husbandry and Breeding” from the same university, and a doctorate in “Honeybee Genetics and Behavior” from the University of Puerto Rico’s Biology Department in the United States . He has an Ohio State University trainer certificate on “Honeybee breeding and artificial insemination.” He worked as a researcher at Washington State University from 2008 to 2010 on the project “developing disease- and pest-resistant queens.” He returned to his homeland in 2010 and continues to work as a professor at Namk Kemal University’s Faculty of Agriculture’s Department of Agricultural Biotechnology in Tekirda. Dr. Devrim Oskay lectured “Honeybee Breeding and Artificial Insemination” courses at METU’s Department of Biology in 2009, 2010, and 2011, as well as at Namk Kemal University’s Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Biotechnology in 2013.
He was an executive in research and development and innovation initiatives funded by the Ministry of Food, Agriculture, and Livestock (TAGEM), TÜBTAK, and KOSGEB. In Turkey and internationally, he has published scientific articles and papers on honey bees and beekeeping. Along with undergraduate and graduate courses in beekeeping at Namk Kemal University’s Faculty of Agriculture, it also offers seminars and workshops for beekeepers in a variety of cities and regions.
İnfo: doskay@yahoo.com
Bir Cevap Yazın