2001 yılında Luciana Prandin, Nicoletta Daines, Barbara Girardi, Ornella Damolin, Roberto ve Tranco Mutinelli tarafından İtalya’da yapılan, “Ascientific note on long-term stability of a home-made oxalic acid water sugar solution for controlling varroosis” başlıklı araştırma Apidologie dergisinin 32 sayısının 451-452. sayfalarında yayınlanmış.
Bu araştırmanın amacı varroa mücadelesinde kulanılan şeker şurubu ile hazırlanan oksalik asit çözeltisinin 16 ay boyunca farklı sıcaklıklarda saklanması sonucu geçirdiği değişimi göstermek.
Araştırmada, yeni hazırlanan ve 16 ay boyunca -200C, 40C, karanlık oda sıcaklığı ve aydınlık oda sıcaklığında bekletilen solusyonlarda değişen önemli değer HMF düzeyi.
|
|
16 ay
|
Saklanan
|
solusyonlar
|
|
|
Yeni hazırlanmış solusyon
|
-20 0C
|
4 0C
|
Karanlık oda sıcaklığı
|
Aydınlık oda sıcaklığı
|
HMF mg L-1
|
1.7
|
4.2
|
50.6
|
1945.1
|
2107
|
Araştırmacıların yaptıkları literatür tarama çalışması sonucunda, El Sherbiny 1975 yılında HMF düzeyinin 30 mgL-1 kadar arılar için güvenli olduğu, HMF düzeyinin 150 mgL-1 üzerine çıktığında arıların ölmesinin artığını gösterdiğini, HMF nin yüksek konsantrasyonda bulunduğunda toksik özelliği nedeniyle arıların sindirim sisteminde ülsere neden olduğunu belirtmişlerdir.
Araştırmacılar uzun süreli oda sıcaklığında bekletilen oksalik asit solüsyonunun varroayı öldürücü özelliğini koruduğunu fakat bununla beslenen arıların ve arı larvalarının HMF den dolayı ölebileceğini belirtmişlerdir.
Bu araştırmadan çıkan sonuca göre arı dostlarımız, kolonilerinde varro mücadelesini oksalik asit solüsyonu ile yapacakları zaman kullanacakları solüsyon ya taze yapılmalı yada birdaha kulanacakları solüsyonu -20 C de saklamalarını öneririm. Bal arısı kolonilerinde varroa mücadelesi amacıyla oksalik asit kulanımı ile ilgili teknik bilgiyi http://www.aridostu.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8&Itemid=9
adresinden öğrenbilirsiniz.
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor…
Published by
Devrim Oskay
Dr.Öğr.Üyesi Devrim OSKAY, lisans derecesini Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünde, Yüksek lisansını aynı üniversitede “Bal Arısı Yetiştirme ve Islahı” üzerine, doktorasını Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan, Puerto Rico Üniversitesi, Bioloji bölümünde “Bal Arısı Genetiği ve Davranışı” üzerine tamamlamıştır. Ohio Eyalet Üniversitesi’nden “Balarısı ıslahı ve yapay tohumlama” üzerine eğitmenlik sertifikası bulunmaktadır. 2008-2010 yıllarında Washington Eyalet Üniversitesi’nde “Hastalık ve zararlılaradirençli damızlık ana arı yetiştirme” projesinde araştırmacı olarak çalışmıştır. 2010 yılında ülkesine dönerek Tekirdağ ilimizde bulunan Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir. Dr.Öğr.Üyesi Devrim Oskay, 2009,2010 ve 2011 yıllarında ODTÜ Biyoloji Bölümünde 2013 yılında Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünde düzenlenen “Bal arısı Islahı ve Yapay Tohumlama” kurslarında eğitmen olarak görev almıştır.
Kendisi, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (TAGEM), TÜBİTAK ve KOSGEB’in Desteklediği Ar-Ge ve İnovasyon projelerinde yürütücü olarak görev yapmıştır. Yurt dışında ve yurt içinde bal arıları ve arıcılık üzerine yayınlanmış bilimsel makalesi ve bildirisi bulunmaktadır. Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nde arıcılık ile ilgili lisans ve lisans üstü dersler vermesinin yanında, arıcılar için birçok farklı ildeve İlçede seminerler ve kurslar vermektedir.
Bilgi için: doskay@yahoo.com
Prof. Dr. Devrim OSKAY earned a bachelor’s degree in animal science from Trakya University Tekirdag Faculty of Agriculture, a master’s degree in “Honey Bee Husbandry and Breeding” from the same university, and a doctorate in “Honeybee Genetics and Behavior” from the University of Puerto Rico’s Biology Department in the United States . He has an Ohio State University trainer certificate on “Honeybee breeding and artificial insemination.” He worked as a researcher at Washington State University from 2008 to 2010 on the project “developing disease- and pest-resistant queens.” He returned to his homeland in 2010 and continues to work as a professor at Namk Kemal University’s Faculty of Agriculture’s Department of Agricultural Biotechnology in Tekirda. Dr. Devrim Oskay lectured “Honeybee Breeding and Artificial Insemination” courses at METU’s Department of Biology in 2009, 2010, and 2011, as well as at Namk Kemal University’s Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Biotechnology in 2013.
He was an executive in research and development and innovation initiatives funded by the Ministry of Food, Agriculture, and Livestock (TAGEM), TÜBTAK, and KOSGEB. In Turkey and internationally, he has published scientific articles and papers on honey bees and beekeeping. Along with undergraduate and graduate courses in beekeeping at Namk Kemal University’s Faculty of Agriculture, it also offers seminars and workshops for beekeepers in a variety of cities and regions.
İnfo: doskay@yahoo.com
Bir Cevap Yazın