VARROA MÜCADELESİ İÇİN HAZIRLANAN OKSALİK ASİT SOLÜSYONUNUN DEPOLANMASI VE HMF DÜZEYİ

2001 yılında Luciana Prandin, Nicoletta Daines, Barbara Girardi, Ornella Damolin, Roberto ve Tranco Mutinelli tarafından İtalya’da yapılan, “Ascientific note on long-term stability of a home-made oxalic acid water sugar solution for controlling varroosis” başlıklı araştırma Apidologie dergisinin 32 sayısının 451-452. sayfalarında yayınlanmış.

Bu araştırmanın amacı varroa mücadelesinde kulanılan şeker şurubu ile hazırlanan oksalik asit çözeltisinin 16 ay boyunca farklı sıcaklıklarda saklanması sonucu geçirdiği değişimi göstermek.

 

Araştırmada, yeni hazırlanan ve 16 ay boyunca -200C, 40C, karanlık oda sıcaklığı ve aydınlık oda sıcaklığında bekletilen solusyonlarda değişen önemli değer HMF düzeyi.

 

 

16 ay

Saklanan

solusyonlar

 

 

Yeni hazırlanmış solusyon

-20 0C

4 0C

Karanlık oda sıcaklığı

Aydınlık oda sıcaklığı

HMF mg L-1

1.7

4.2

50.6

1945.1

2107

 

Araştırmacıların yaptıkları literatür tarama çalışması sonucunda, El Sherbiny 1975 yılında HMF düzeyinin 30 mgL-1 kadar arılar için güvenli olduğu, HMF düzeyinin 150 mgL-1 üzerine çıktığında arıların ölmesinin artığını gösterdiğini, HMF nin yüksek konsantrasyonda bulunduğunda toksik özelliği nedeniyle arıların sindirim sisteminde ülsere neden olduğunu belirtmişlerdir.

Araştırmacılar uzun süreli oda sıcaklığında bekletilen oksalik asit solüsyonunun varroayı öldürücü özelliğini koruduğunu fakat bununla beslenen arıların ve arı larvalarının HMF den dolayı ölebileceğini belirtmişlerdir.

Bu araştırmadan çıkan sonuca göre arı dostlarımız, kolonilerinde varro mücadelesini oksalik asit solüsyonu ile yapacakları zaman kullanacakları solüsyon ya taze yapılmalı yada birdaha kulanacakları solüsyonu -20 C de saklamalarını öneririm. Bal arısı kolonilerinde varroa mücadelesi amacıyla oksalik asit kulanımı ile ilgili teknik bilgiyi http://www.aridostu.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8&Itemid=9

adresinden öğrenbilirsiniz.

Published by

“VARROA MÜCADELESİ İÇİN HAZIRLANAN OKSALİK ASİT SOLÜSYONUNUN DEPOLANMASI VE HMF DÜZEYİ” için 5 cevap

  1. Sanırım ülkemizde oksalik asit konusu hala bir muamma.Daha birçok arıcı ne olduğunu dahi bilmiyor,bilenlerse doğru düzgün dozunu ayarlayamayıp yarardan çok zarar veriyorlar,
    etrafımdaki gözlemlerim böyle,hatta üyesi olduğum birlik başkanı(ismi önemli değil) oksalik in eskiden bir moda olduğunu,hatta neredeyse hiçbir faydası olmadığını ima etmeye çalıştı.Ben daha kullanmadım bu kadar kafa karışıklığından sonrada kullanmayı düşünmüyorum.
    Yazılarınızı devamlı takip ediyorum.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.

    Beğen

  2. Sayın Üzeyir bey,
    Varroa mücadelesinde kolonilerinde Oksalik asit kullanımında doz ayarlama sizin dediğiniz gibi çok önemli.2002 yılında İsviçre’de yapılan bir araştırmada yüksek dozda verilen kolonilerde yüksek oranda arıkaybı olduğu, düşük doz uygulamalarında ise varroa ya etki çok düştüğü.
    Eski bir moda olması çok yanlış bir söz bence. Zira avrupada 2004 yılında oksalik asitin kanuni olarak veteriner ilacı kabul edilmesi için çalışılıyordu. Bal ve bal mumunda kalıntı bırakmayan mücadele teknikniği. %95-99 oranında varroa yı temizleyen bir teknik olduğu araştırmalar tarafından ispat edildi.

    Beğen

  3. Devrim bey bu guzel bilgiler icin tesekkurler. Benim merak ettigim bir konuda turkiyede kullanilan oksit asit genelde deriler icin kullanilan sanai tip olandan, acaba avrupa da veya USA de kullanilan lar farkli mi, yani yiyecek maddelerinde kullanilan tip vb ..

    Beğen

  4. Eksik olmayın. Kulanılacak oksalik asit OXALIC ACID DIHYDRATE (Oxalic-2-hydrate) isminde olmalıdır. Formülü (C2H2O2*2H2O) dur. Bunu Roche gibi kimyasal madde satan güvenilir firmalardan temin edebilsiniz.

    Beğen

  5. Değerli hocam, Giresun’da 20 arı ile arıcılık yapmaya çalışıyorum. Büyük emek vererek yüksek protein değerli arı kekinden ürettiğinizi heyecanla öğrendim. Ben de arılarıma vereceğim keki kendim yapmak istiyorum, %5 protein değerindeki kek tarifini yazabilirseniz minnettar olurum. Teşekkür eder saygılar sunarım. Emeğinize sağlık.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: